La zece ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite, justiţia americană a decis ca cinci bărbaţi implicaţi în atentate, inclusiv Khalid Sheikh Mohammed, creierul operaţiunilor teroriste, să fie judecaţi de un tribunal militar de excepţie, la baza navală americană Guantanamo Bay (din Cuba), şi nu de către un tribunal de drept comun, la New York. Decizia a fost luată de secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, care în toamna anului 2009 anunţa că procesul celor cinci urma să se desfăşoare în centrul Manhattanului, într-un tribunal federal de drept comun. La puţin timp după anunţul de acum doi ani, scandalizaţi de o asemenea hotărâre, primarul şi comandantul Poliţiei din New York, precum şi mai mulţi congresmeni republicani şi democraţi au început să ridice semne serioase de întrebare legate, în special, de costurile uriaşe care le-ar fi presupus un asemenea proces în "Big Apple”, precum şi de oferirea acestor terorişti a unor drepturi similare celor de care beneficiază persoanele acuzate de infracţiuni de drept comun. La începutul anului trecut, Administraţia Obama a promis că va reexamina locul şi tipul de jurisdicţie pentru acest proces, iar astăzi alegerea a fost făcută.
Tribunalele militare de excepţie de la Guantanamo Bay au fost create în 2006 de fostul preşedinte SUA George W. Bush şi reformate de Barack Obama în toamna lui 2009. Ele sunt extrem de criticate, mai ales pentru drepturile de care sunt private persoanele închise la Guantanamo Bay.
La zece ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite, justiţia americană a decis ca cinci bărbaţi implicaţi în atentate, inclusiv Khalid Sheikh Mohammed, creierul operaţiunilor teroriste, să fie judecaţi de un tribunal militar de excepţie, la baza navală americană Guantanamo Bay (din Cuba), şi nu de către un tribunal de drept comun, la New York. Decizia a fo