Cu ocazia „lunii francofoniei“, elevii vâlceni au îmbrăcat şorţuleţele de bucătari şi s-au pus pe treabă. Copiii au rostit în limba lui Voltaire denumirile ingredientelor folosite şi modul de preparare, au cântat şi au învăţat despre cultura franceză.
Pentru copiii de clasa a VI‑a de la Şcoala Generală din Prundeni, judeţul Vâlcea, orele de limbă franceză au devenit dulci şi apetisante.
Cum martie a fost Luna Francofoniei, profesoara de limba franceză Narcisa-Ionela Piţigoi a avut ideea demarării unui proiect intitulat sugestiv:
„Călătorii în farfurii francofone", o incursiune culinară în lumea celor care au dezvoltat „l'art du bien manger". „Am vrut să abordăm într-o manieră pozitivă cum să educăm cât mai mulţi copii despre tradiţiile şi importanţa culturii în spaţiul francofon", spune profesoara. În „Călătoriile francofone" au plecat, pe lângă copii, şi cadrele didactice de limbi străine din şcoală, la „timonă" fiind directoarea unităţii, Elena-Toader Stănescu.
Părinţii copiilor din Prundeni au acceptat „drumeţia", iar micuţii au fost „dotaţi" de acasă cu ingredientele necesare preparării unor produse specifice bucătăriei franţuzeşti (lămâie, ouă, zahăr, smântână, iaurturi şi legume proaspete).
Salata franţuzească din laborator
Reţetele franţuzeşti nu sunt deloc complicate
Elevii de clasa a VI-a şi a VII‑a, îmbrăcaţi ca nişte bucătari adevăraţi, şi-au intrat în rol în două laboratoare ale şcolii care au fost transformate în bucătării. „Am preparat o salată franţuzească pentru care am folosit 500 de grame de cartofi, o salată verde, o ceapă, trei fire de ceapă verde, doi căţei de usturoi, o lămâie stoarsă şi rasă, un morcov fiert şi unul crud, două ouă, un borcan de ciuperci, o cană de nuci, smântână, maioneză, sare, piper şi ulei", a dezvăluit eleva Elena Vasile primul experiment culinar pe