A fost de multe ori la limita puterilor pe crestele unor munţi care, mai totdeauna, au cerut ca tribut viaţa unui alpinist. N-a renunţat, însă. Pasiunea de a escalada înălţimi, unele necălcate de alţi români, l-a determinat să lupte de trei ori cu vârful Annapurna, cel mai periculos din Himalaya, unde un coleg apropiat al său nu a supravieţuit. În 5 aprilie, Horia Colibăşanu va pleca într-o nouă expediţie în Himalaya, o premieră pentru alpinismul românesc, a cincea pe care timişoreanul o aduce României. De această dată, ţinta va fi vârful Lhotse, al patrulea cel mai înalt munte de peste opt mii de metri din lume.
O nouă provocare
Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu va pleca într-o nouă aventură, pe Himalaya. După cum a promis la mijlocul anului trecut, după întoarcerea de pe Annapurna, anul acesta va porni spre Everest. Ţinta acestui an este vârful Lhotse, de 8.516 metri, al patrulea cel mai înalt munte optmiar din lume, care se află în masivul Himalaya, situat la graniţa dintre Nepal şi China, în vecinătatea Everestului.
Vârful a fost escaladat prima dată pe 18 mai 1956 de o expediţie elveţiană formată din Ernst Reiss şi Fritz Luchsinger, pe ruta principală.
Acum, expediţia va debuta cu urcarea vârfului Makalu, de 8.463 de metri, al cincilea vârf din lume ca înălţime, obiectivul fiind de fapt aclimatizarea pe un vârf de peste 8.000 de metri. Expediţia va dura două luni, iar în primă fază Horia Colibăşanu va urca pe munte alături de o echipă internaţională, din care fac parte doi dintre partenerii din expediţia Anapurna 2010, spaniolii Jorge Egocheaga şi Martin Ramos.
Colibăşanu va pleca de la Timişoara în 5 aprilie, urmând să se întâlnească în Nepal, pe 7 aprilie, cu colegii de expediţie, unde vor urma un program de tracking de o săptămână, iar pe 14 aprilie se vor afla în tab