Î. De când a venit căldura, mă confrunt cu stări de oboseală prelungite la birou şi nu mă pot concentra la sarcinile primite. Din păcate, acestea apar chiar de dimineaţă şi nu pot spune că este o cauză survenită în timpul programului. Cum aş putea să elimin această stare în timpul orelor petrecute la birou şi aş putea în vreun fel să primesc concediu medical în urma stărilor acestea? Parcă am nevoie de zile libere.
R. Ceea ce descrieţi dumneavoastră seamănă a astenie de primăvară, o tulburare de adaptare frecvent întâlnită la trecerea de la sezonul rece la cel cald (după cum se descrie, mai rar, şi o astenie de toamnă).
La unii, astenia este puternică, durând de la câteva zile la 1-2 luni şi alterând serios înteaga activitate a zilei.
Încercaţi suplimentarea dietei cu vitamine, minerale, energizante din fructe, legume verzi, sucuri, preparate farmaceutice.
Gimnastica de înviorare de dimineaţă, câteva exerciţii de dezmorţire la serviciu când vă simţiţi prea „moleşit", un fond muzical mobilizator (dacă e posibil), practicarea de sporturi, plimbări, lucru în grădină, jogging sau fitness în timpul liber vă vor reda energia.
Însă nu trebuie să neglijaţi nici verificarea stării de sănătate. Efectuaţi un consult general la medicul de familie şi analizele recomandate de acesta ca să fiţi sigur că nu e vorba despre convalescenţă după viroze, anemie, deficienţe minerale, enzimatice, hormonale, disfuncţia ficatului sau rinichilor etc., nici despre tulburări de somn, surmenaj, stări anxios-depresive, ce ar putea necesita consiliere psihologică, un program de odihnă şi relaxare, reconfigurarea regimului de viaţă şi alimentaţie sau chiar tratament medicamentos.
Dacă nu se confirmă vreo afecţiune propriu-zisă severă, pentru simpla astenie de primăvară, nu se justifică concediul medical, cu atât mai mult cu cât starea ar putea dura zeci de zile, ia