Doi tineri care au studiat în străinătate s-au întors convinşi că vor face o diferenţă în România. Raluca Hriţcu şi Mircea Crisbăşanu vorbesc despre motivele pentru care s-au întors acasă şi despre planurile de viitor.
Raluca are 23 de ani şi face consultanţă de afaceri pentru o multinaţională renumită, după ce a revenit de la un program de masterat cu specializarea marketing în Olanda. Mircea are 26 de ani, este inginer, şi s-a întors şi el din Olanda, unde s-a specializat în construcţii şi a făcut cercetare în biomimetică (structuri inginereşti care imită arhitectura naturii), un domeniu încă neexplorat în România. Raluca şi Mircea sunt beneficiari ai programului „Orizonturi deschise", oferit de Fundaţia „Dinu Patriciu".
O condiţie impusă bursierilor este revenirea în ţară după încheierea studiilor, pentru o perioadă egală cu cea finanţată. În caz contrar, sunt obligaţi să returneze banii primiţi. „Avem nevoie de oameni valoroşi, de oameni care se perfecţionează la cele mai bune universităţi şi care se întorc aici ca să pună lucrurile în mişcare", explică Cristina Buzatu, coordonatorul programului de burse „Orizonturi deschise".
Dar nu această condiţie a fost motivul întoarcerii lor. Deşi amândoi îşi permiteau să rămână în Olanda, au ales totuşi să revină în România, înscriindu-se astfel în procentul de 24% de studenţi care se mai întorc în ţară după finalizarea studiilor în străinătate, conform unui studiu recent realizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).
Înclinaţii antreprenoriale
„Am observat că majoritatea celor care doresc categoric să revină acasă sunt cei care au înclinaţii antreprenoriale, care doresc să-îşi dezvolte propria afacere şi care nu găsesc un climat propice acestui lucru peste hotare", explică Irina Scarlat, vicepreşedinte Comunicare în cadrul LSRS. Acesta este chiar cazul lui Mircea c