Rămăşiţele evreilor ucişi în 1941 descoperite recent într-o groapă comună în localitatea ieşeană Popricani au fost înhumate, luni, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi, în cadrul unei ceremonii religioase oficiate de şapte rabini din ţară, dar şi din Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, informează NewsIn.
La ceremonie au asistat ambasadorul Israelului în România, Dan Ben Eliezer, reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi oficialităţi locale.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a declarat că în aproximativ două săptămâni ar putea fi finalizat un raport medico-legal al osemintelor.
"S-au predat 60 de pungi, unde se presupune că ar fi câte un cadavru şi 35 de tigve. Este foarte interesant că nu există o coicindenţă între numărul de tigve şi corpurile respective. Au fost împuşcaţi şi se ştie că în afară de bărbaţi au fost şi femei şi copii. Este o groapă comună cu o caracteristică cu totul specială. Sigur că cercetările vor arăta mai multe. Pentru noi este o imensă durere, oamenii au fost omorâţi fără nicio vină şi aruncaţi într-o groapă comună", a declarat preşedintele Aurel Vainer.
Rămăşiţele umane ale evreilor ucişi în 1941 au fost descoperite în luna noiembrie 2010, de o echipă de istorici şi arheologi, într-o groapă comună din localitatea Popricani, limitrofă municipiului Iaşi. Cercetătorii au declarat, la vremea respectivă, că peste 100 de evrei, bărbaţi, femei şi copii, au fost împuşcaţi de trupele române în 1941.
Cercetările au început în octombrie 2009, fiind intervievaţi mai mulţi martori la masacru, unul din aceştia indicând arheologilor cu precizie locul unde să fie efectuate săpăturile. Arheologii au descoperit, pe lângă fragmente osoase sau cranii, şi tuburi de cartuşe de producţie românească.
Parchetul Militar Iaşi desfăşoară în prezent o anchetă în acest caz, pentru infracţiunea