Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânda-cheie pentru a combate creşterea preţurilor. Pentru a face faţă ratei inflaţiei ajunsă la cote tot mai ridicate, BCE ar putea majora joi dobânda-cheie după mai bine de doi ani în care a fost menţinută la nivelul minim de 1%.
Menţinută la pragul de 1% de la izbucnirea crizei mondiale, dobânda de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea fi majorată la sfârşitul acestei săptămâni. Economiştii instituţiei sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al inflaţiei, care a atins cote alarmante în special în zona euro.
În martie, inflaţia a ajuns la 2,6% în ţările din uniunea monetară. Una dintre atribuţiile BCE este să se asigure că rata anuală a inflaţiei nu depăşeşte 2%. Mai mult, scumpirea alimentelor şi preţurile tot mai ridicate pentru energie (cauzate de scumpirea petrolului la nivel mondial) îi îngrijorează pe economişti, care cred că inflaţia îşi va continua tendinţa ascendentă.
Menţinerea inflaţiei sub 2%
Încă din februarie, declaraţiile oficialilor BCE au indicat probabilitatea ca dobânda-cheie să fie majorată. Analiştii se aşteaptă însă la o creştere moderată, de cel mult 0,25 puncte procentuale, potrivit portalului euobserver.com.
„Suntem pregătiţi să acţionăm decisiv şi imediat dacă este nevoie", a declarat Jüergen Stark, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, citat de Bloomberg. Acesta a arătat că, pentru a evita riscul ca rata inflaţiei să depăşească ţintele agreate, „trebuie să schimbăm orientarea politicii monetare, dacă este nevoie".
Impact negativ în statele periferice
Însă majorarea dobânzii-cheie nu este o veste bună pentru toţi membrii UE. Impactul resimţit în statele periferice, care încă se confruntă cu criza datoriilor şi rate ridicate ale şomajului, ar putea fi negativ. În mai 2009, BCE a decis să reducă dobânda