Un număr de 10.000 de angajaţi de la stat ar putea fi disponibilizaţi în acest an
România are cea mai mare linie de credit trasă de la FMI până în prezent, fiind urmată, în ordine, de Grecia, Ucraina şi Ungaria, se arată în raportul privind ultima evaluare a acordului stand by cu România şi care conţine şi termenii noului acord care a intrat în vigoare la 31 martie. România, care are o rată de tragere de 19% (din totalul banilor traşi de la FMI de către ţările care s-au împrumutat), este urmată pe locul secund de Ucraina şi Grecia cu 15%, iar pe poziţia a treia se află Ungaria, cu 12%.
În cadrul acordului semnat în 2009, România a primit până acum 11,27 miliarde de euro de la FMI în cadrul pachetului de asistenţă financiară de aproximativ 20 miliarde de euro. Pe 25 martie anul acesta Board-ul FMI a aprobat acordul de tip preventiv în valoare de 3,5 miliarde euro care a intrat în vigoare din 31 martie 2011. Raportul mai arată că serviciul datoriei către Fond a României va fi "substanţial".
Creditele trase de la FMI, până la 22 februarie 2011. In cazul României este inclusă si ultima tranşă din acordul semnat în 2009, plus prima tranşă din noul acord cu FMI
Documentul publicat pe site-ul FMI relevă că riscurile care ar putea afecta capacitatea României de a rambursa împrumutul de la FMI includ:
• tensiuni politice interne care ar putea pune în pericol atingerea obiectivelor programului
• o recuperare mai slabă decât aşteptările din partea statelor din Europa de Vest, ceea ce ar descuraja exporturile României
• o abundenţă de turbulenţe la periferia zonei euro, ceea ce ar spori riscul şi afecta fluxurile de capital spre România. În astfel de circumstanţe, ar exista un risc ca băncile străine vor fi în imposibilitatea de a menţine expunerea lor în România, în ciuda angajamentului lor de a face acest lucru.
"Când vorb