Urbaniştii cred că noua legislaţie mai mult încurcă decât descurcă dezvoltarea oraşelor şi că pune în spatele primăriilor costuri cu realizarea planurilor de dezvoltare pe care nu le vor putea susţine. Pe termen scurt, acest lucru înseamnă blocarea investiţiilor imobiliare, pe termen lung înseamnă noi taxe pe umerii cetăţenilor.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr.7/02.02.2011 autoritatea publică locală are dreptul ca prin certificatul de urbanism să condiţioneze autorizarea investiţiei de elaborarea şi aprobarea de către autoritatea publică locală competentă a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
Cu alte cuvinte, prevederile noii Ordonanţe vor bloca în cel mai scurt timp şi pentru o perioadă destul de lungă investiţiile private. În loc ca investitorul să aibă posibilitatea de a iniţia un nou plan de dezvoltare a zonei de interes, pe care să şi-l plătească, ca până acum, de acum încolo va trebui să aştepte să se mişte primăria locală.
„Autorităţile publice locale au fost incapabile să actualizeze, în termen de 10 ani, Planurile de Urbanism General în aproape jumătate din unităţile administrativ-teritoriale. Prin noua Ordonanţă li se vor da noi sarcini, pe care nu vor putea să le ducă la bun sfârşit", a menţionat Daniel Cărămidă, arhitect şef al Sectorului 4.
„Investiţiile private vor fi stopate în acest domeniu. Dacă un investitor va dori ca în asociere cu alţi vecini să iniţieze un P.U.Z., nu va avea nicio şansă, fiind nevoit să aştepte ca autoritatea publică să pună în aplicare prevederile Ordonanţei. În cazul în care investiţiile private nu vor mai fi permise se va crea un orizont destul de negru în ceea ce priveşte dezvoltarea Capitalei şi a întregii ţări", a mai adăugat acesta.
PUZ-urile plătite din bugetele locale
Responsabilitatea iniţierii şi elaborării Planului Urbanistic Zonal cade în sarcina autorităţilor locale potrivit noilo