Desi au trecut peste 20 de ani de la Revolutie, nici astazi nu exista un raport al lucrarilor disparute sau arse în incediul din decembrie '89 de la Palatul Regal. Fostii angajati suspecteaza ca distrugerile au fost programate.
Incendiul de la actualul Muzeu National de Arta al României (MNAR) a pornit dintr-o camera lipita de laboratorul de restaurare pictura în ulei, unde erau depozitate circa 40 de lucrari, povestesc pentru România libera fostii angajati ai institutiei. Lucrarile au fost distruse în totalitate. Laboratorul, situat pe latura dreapta a Palatului Regal, a ars partial, obiectele topindu-se pur si simplu, în timp ce depozitul din camera vecina, cu tablouri asezate pe rasteluri, era scrum.
S-a tras cu proiectile cu napalm?
Potrivit angajatilor, militarii au apreciat atunci ca distrugerile au fost cauzate de proiectile cu napalm, recunoscandu-se asta dupa violenta focului. „Nu se mai intelegea nimic din superba pendula din laborator, iar o masa imensa din lemn, sculptata si acoperita cu o placa din marmura, s-a topit fix pe jumatate, partea care a fost suspusa unui foc intens, dar de scurta durata. Bisturiul folosit de noi era topit, telefonul era scurs, dulapul la fel. Insa retineti ca numai obiectele care se aflau lipite de peretele vecin cu incaperea care depozita tablourile era ars, la fel si mobila sprijinita de el. Restul era intact. Vopselurile si alte obiecte inflamabile, asezate vizavi, erau intacte. De aceea cred ca s-a folosit, punctual, de catre cineva care avea informatii despre obiectele din laborator, napalm sau o substanta care a provocat un incendiu deosebit de violent", ne-a spus Simona Popescu, care lucra în acel moment ca restaurator al muzeului. „Ustensilele si aparatura laboratorului au fost distruse si a fost nevoie de ani pana cand s-a reusit redotarea sa cu un echipament cat de cat corespunzator