România şi Bulgaria se află la acelaşi grad de pregătire tehnică pentru aderarea la Spaţiul Schengen. O recunoaştere politică însă a eforturilor lor este aşteptată în lunile mai sau iunie. Raportul experţilor Schengen privind frontiera bulgaro-turcă a fost prezentat luni 4 aprilie la Bruxelles. Este vorba despre o reevaluare întrucât Sofia nu a trecut primul examen, cel din ianuarie.
Atunci amintita frontiera nu avea o clădire conformă, prea puţini politişti erau alocaţi pentru paza sa iar echipamentele tehnice de supraveghere nu funcţionau corect. Raportul va fi adoptat cel mai probabil în data de 5 mai la nivel de experţi, el conţine de asemenea şi unele recomandări post-aderare.
Acestea vizează în principal gestiunea imigraţiei nord-africane provenind din Turcia ca şi un plan de gestiune a acordării de azil. Acum România şi Bulgaria îndeplinesc cele şapte condiţii tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Aici găsim modernizarea frontierelor terestre, aeriene şi maritimite şi implementarea sistemului informatic SIS/SIRENE.
Surse europene au indicat pentru RFI că România şi Bulgaria ar putea obţine o aprobare ministerială a acestor rapoarte tehnice în lunile mai sau iunie. Din cauza poziţiei politice contrare a Franţei şi a altor state membre, pentru moment doar concluzii ale Preşedinţiei Ungare a UE au fost adoptate în 24 februarie.
Iar o decizie politică pentru aderarea celor două nu va fi luată în curând. Franţa doreşte ca detaliile tehnice expuse mai sus şi îndeplinite de cele două ţări să fie completate cu unele politice.
Parisul va încerca în curând să prezinte partenerilor europeni o listă de şase noi criterii care vizează eradicarea corupţiei şi reforma justiţiei în ambele ţări. Aceste elemente trebuie reunite înainte de aderarea la Spaţiul Schengen pe care, spune Franţa , nimeni nu ar trebui să o grăbească. Aca