* Fostul director Ion Popescu, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat ieri decizia definitivă în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Instanţa a admis recursurile celor patru persoane inculpate şi a hotărât că omul de afaceri Dinel Staicu va executa şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar fostul funcţionar Radian Răceală a primit cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce fosta funcţionară Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani.
Dinel Staicu a fost trimis în judecată în urmă cu cinci ani, în 2006, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Procurorii DNA au descoperit că în perioada iulie 1999-februarie 2000, BIR a cesionat creanţe de 106 miliarde lei vechi unui grup de 11 firme din municipiul Craiova şi le-a acordat credite pe termen scurt în valoare de 80 de miliarde lei vechi, cu încălcarea normelor interne de creditare.
Potrivit procurorilor DNA, Dinel Staicu a fost beneficiarul direct al încălcării de către funcţionarii bancari a normelor de creditare, fostul şef al SIF "Oltenia" fiind asociat şi/sau administrator la cele 11 firme. Ulterior, în presă, au apărut informaţii că Dinel Staicu ar fi folosit o parte dintre aceşti bani ca să cumpere acţiuni SIF5.
Procurorii DNA au descoperit că textul convenţiei de cesiune dintre BIR şi cele 11 firme controlate de Dinel Staicu a fost discutat de preşedintele BIR, Ion Popescu, şi de Radian Răceală, directorul Direcţiei de Creditare a BIR, cu Dinel Staicu, unii oficiali ai băncii deplasându-se personal la Craiova ca să ne