Autorităţile de la Bucureşti au informat FMI că "intenţionează" să trateze noul acord ca fiind preventiv şi de aceea nu plănuiesc să folosească sumele alocate. Al nouălea acord pe care România l-a semnat recent cu Fondul are pe agendă stimularea economiei prin reforme structurale şi atragerea unor investitori strategici pentru o serie de companii de stat. Ajustarea dezechilibrului bugetar urmează să continue astfel ca deficitul bugetar să ajungă la 3% din PIB în 2012 şi 2,1% din PIB în 2016. Iar creşterea economică urmează să oscileze în următorii cinci ani în jurul a 4%.
Rămâne de văzut dacă vor fi sau nu atraşi banii de la Fond şi de la Comisia Europeană având în vedere situaţia finanţelor publice şi contextul extern incert.
Necesarul de finanţare este ridicat în acest an şi va rămâne ridicat şi în anii următori. În 2011 România va avea de finanţat un deficit bugetar de cel puţin 6 mld. euro, dacă va reuşi să reducă nivelul acestuia la 4,4% din PIB, de la 6,5% din PIB în 2010. Către FMI va avea de achitat peste 250 mil. euro, iar în 2012, când începe rambursarea ratelor de capital, nota de plată va creşte la 1,8 mld. euro.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a amintit dorinţa autorităţilor române de a nu utiliza banii de la FMI, însă a subliniat faptul că în unele ţări din Uniunea Europeană lucrurile nu stau prea bine şi este posibil ca România să fie nevoită să acceseze aceşti bani. "Vom încheia un acord preventiv. Eu mi-aş dori să nu utilizam banii respectivi, însă vedeţi că în unele ţări din Uniunea Europeană lucrurile nu stau prea bine şi este posibil ca România să fie nevoită să aceseze aceşti bani."
România mai are experienţa unui acord stand-by preventiv, încheiat în iunie 2004. Atunci programul nu a fost finalizat, fiind încheiată doar prima evaluare.
De ce este nevoie de continuarea acordului cu FMI