Rămăşiţele bărbaţilor, femeilor şi copiilor evrei care ar fi fost omorâţi în pădurea de lângă localitatea ieşeană Popricani au fost depuse în Cimitirul Evreiesc. La ceremonia religioasă a participat ambasadorul Israelului în România, precum şi rabini veniţi din străinătate.
Cimitirul Evreiesc din Capitala Moldovei a fost ieri locul unei ceremonii speciale. Rămăşiţele a zeci de oameni, printre care chiar femei şi copii, ucişi în urmă cu şapte decenii în pădurea de lângă Popricani, au fost în sfârşit înhumate în cadrul unei ceremonii religioase.
La faţa locului s-au aflat şi supravieţuitori ai acelor vremuri, care şi-au amintit momentele ce i-au marcat pe viaţă.
„Ca să facem faţă deshridatării ajunsesem să bem propria urină şi să ne umezim buzele cu sudoarea din cămăşi. Cine cădea jos nu se mai ridica, ajunsesem să folosim cadavrele camarazilor noştri pe post de bănci. În vocabularul uman nu sunt cuvinte care să descrie prin ce am trecut atunci. După câteva luni, din 120 de oameni am scăpat aproape 20", a spus cu lacrimi în ochi Leizer Finchelstein (88 de ani, foto jos), care a trecut prin iadul lagărului de la Podu Iloaiei din 1941.
Printre invitaţii speciali la acest eveniment s-au numărat Dan Ben Eliezer, ambasadorul Israelului în România, dar şi rabini veniţi din străinătate pentru a oficia ceremonia religioasă de înhumare. „Pentru noi, acest eveniment este unul de întristare şi bucurie. Este tragic ce au păţit aceste suflete în 1941, dar ne bucurăm că acum şi-au găsit pacea", a explicat rabinul Schlesinger (foto jos), venit de la Londra.
Conform tradiţiei, rabinii au participat la tot ce înseamnă ceremonia de înhumare. Vezi video mai jos:
Un alt oaspete venit de peste hotare a ţinut să transmită un mesaj peste timp victimelor. „Obiceiul evreiesc este ca atunci când îngropăm pe cineva să îi cerem ierta