O ordonanţă de urgenţă cu prevederi neclare aduce persoanele fizice şi micii investitori, care doresc să-şi parceleze terenurile sau să demareze construcţii, la mâna autorităţilor locale. Sursa: ARHIVA EVZ
Persoanele fizice şi micii investitori care solicită modificări ale Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), pentru parcelarea unor terenuri sau pentru lucrări de extindere pe proprietăţile deţinute, obţin mai greu autorizaţiile necesare.
Situaţia a apărut după ce guvernul a emis, în februarie, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, care are un text discriminatoriu şi abuziv, susţin unii arhitecţi şi jurişti.
Cele mai afectate de noul act normativ sunt persoanele fizice, deoarece condiţiile ca acestea să obţină o modificare a PUZ-ului sunt total neclare. Prevederi clare există doar referitor la investiţiile imobiliare mari, spune Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei Capitalei.
Acelaşi text, reglementări diferite
Concret, textul neclar al documentului, chiar paradoxal în unele puncte, face ca, pentru persoanele fizice şi micii investitori, aprobarea unui PUZ să devină aproape imposibilă.
Astfel, dacă la început ordonanţa prevede că proprietarul unui teren poate solicita modificarea PUZ-ului făra a limita acest drept în funcţie de amplasamentul sau suprafaţa terenului, acelaşi document, într-un alt articol, condiţionează clar "autorizarea investiţiei de elaborare a unui PUZ de către investitorul privat numai în situaţia solicitării construirii de parcuri industriale sau comerciale, hipermagazine, zone de producţie, de ansambluri rezidenţiale, infrastructură de transport sau extinderii intravilanului cu cel puţin 10.000 de metri pătraţi". Prin urmare avem un singur document care reglementează diferit acelaşi domeni