Salariul mediu net a scăzut în februarie, comparativ cu prima lună a anului, cu 10 lei, şi a ajuns la 1.414 lei, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De asemenea, salariul mediu brut a fost de 1944 lei, cu 1,0% mai mic decât luna precedentă. Cele mai mari salarii medii vrute au avut angajaţii din industria tutunului, circa 3.790 lei, în timp ce salariaţii din hoteluri şi restaurante abia dacă au ajuns la 855 lei.
Cui i s-a mărit salariul în februarie
Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), de 30,4%, şi în fabricarea produselor din tutun, de 27,6%.
De majărări au beneficiat şi salariaţii din sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (8,4%), precum şi cei din prelucrarea lemnului (8,3%).
Totodată, majorări între 4% şi 5% au avut loc în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea băuturilor şi între 3% şi 4% în activităţi de servicii anexe extracţiei, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.
Cui i-a scăzut salariul
În câteva domenii s-au înregistrat şi scăderi ale câştigului salarial mediu net.
Cele mai semnificative reduceri, între 9% şi 13%, au fost înregistrate în telecomunicaţii, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), alte activităţi extractive, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
Şi unii bugetari au primit mai puţini bani
Funcţionarii publici şi