De 19 ani, în Capitală s-au consolidat 12 imobile din cele peste 300 expertizate şi încadrate la „bulina roşie”. În ultimii doi ani, un sigur bloc ce prezintă risc seismic ridicat a fost reabilitat. Anul acesta, Primăria Capitalei nu are bani decât pentru finanţarea a 42 de apartamente.
În Bucureşti există 365 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, iar dintre acestea 112 sunt clădiri ce prezintă pericol public. Construite înainte de 1940, cu un regim de înălţime mai mare de patru etaje, acestea sunt amplasate, în cea mai mare parte, în centrul oraşului.
La un cutremur asemănător ca intensitate cu cel din 1977, aceste blocuri s-ar face praf. Autorităţile sunt conştiente de pericol, însă eşecul programului de consolidare demarat în anul 1992 demonstrează că eliminarea acestui risc pentru populaţie nu a fost o prioritate pentru niciunul dintre edilii Capitalei. În aproape 20 de ani au fost reabilitate cu banii Primăriei doar 12 clădiri, iar alte nouă - din fondurile proprii ale asociaţiilor de proprietari.
În utimii doi ani, un singur imobil a fost consolidat, cel din strada Ştirbei Vodă nr 17, iar anul acesta, în bugetul Primăriei sunt prevăzute puţin peste 4 milioane de lei. În urmă cu două luni, Guvernul a alocat şi el în jur de cinci milioane de lei.
70.000 de euro, consolidarea pe cap de proprietar
Cheltuielile privind execuţia lucrărilor de consolidare variază, potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, în funcţie de construcţia şi de soluţia stabilită pentru consolidare de către constructor şi variază între 270 şi 470 de euro pe metrul pătrat de construcţie desfăşurată.
Astfel, luând drept exemplu un apartament care măsoară în jur de 100 de metri pătraţi, rezultă că cele două milioane de euro alocate pe anul acesta ajung doar pentru consolidarea a 42 de apartamente, calculând preţul maxim oferit de Primărie.