Pentru a evita orice risc, cumpăraţi pe internet doar de pe site-uri securizate şi nu folosiţi datele personale ca parolă pentru tranzacţii, sugerează specialiştii în achiziţii on-line. Sursa: SHUTTERSTOCK
Tranzacţiile on-line au evoluat spectaculos în ultimul timp, în 2010 numărul lor crescând cu 82% faţă de 2009, potrivit datelor procesatorului de carduri RomCard. Cu toate astea, mulţi români se tem încă să cumpere pe internet de teama fraudelor. Acesta este unul dintre motivele pentru care achiziţiile online sunt puţin folosite la noi, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană. Specialiştii spun însă că riscul de fraudă este redus la maximum dacă aceste operaţiuni sunt securizate.
Cuvântul- cheie pentru a face tranzacţii on-line sigure este "3D Secure", un sistem implementat de MasterCard şi Visa în acest scop, spun specialiştii.
Înrolarea în 3D Secure
Pentru a face tranzacţii online folosind 3D Secure atât site-ul comerciantului, cât şi cardul folosit trebuie să fie înrolate în acest sistem. Primul lucru pe care trebuie să-l facă posesorul de card este să contacteze banca emitentă pentru a-l înrola în 3D Secure. Există şi alternativa de a face acest lucru în timpul tranzacţiei, pe un site înrolat, dacă instituţia emitentă permite.
"Mai întâi, se selectează opţiunea disponibilă de activare online, după care se face o autentificare preliminară a cardului, introducându-se numărul cardului, data expirării, CNP şi parola iniţială a cardului, stabilită de banca emitentă. Se aleg ulterior numele de utilizator, parola şi mesajul de întâmpinare - care trebuie reţinut de utilizator", ne-a explicat Gabriel Ghiţă, director de dezvoltare în regiune al MasterCard Europe.
Doar 12 bănci permit înrolarea cardurilor în 3D Secure: BCR, Raiffeisen, UniCredit Ţiriac, BRD - Groupe Société Générale, CEC Bank, ATE