BNR, prin economistul sef al institutiei, Valentin Lazea, se declara impotriva reducerii CAS-ului la angajator, masura “cu puternice conotaţii politice şi emoţionale, uşor de exploatat de o parte a mass-mediei în căutare de senzaţional”, dupa cum o califica Lazea intr-o declaratie facuta pentru cursdeguvernare.ro. Nu este pentru prima data cand oficiali ai Bancii Centrale demonteaza masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice.
Vezi in text care sunt argumentele lui Valentin Lazea, ce spune premierul Boc si ce arata calculele.
Argumentele economistului sef al BNR tin de actualul acord pe care Romania il are cu Fondul, dar si de calcule macroeconomice. “La un nivel statutar al CAS de 44,4 la sută, Romania are o rată efectivă de taxare pentru Efectul de conformare Foto: Hotnews CAS de 24,8 la sută, reflectând numărul mare al lucrătorilor nefiscalizaţi -din agricultură, dar şi din munca “la negru”. Până când o mare parte din această forţă de muncă nu va fi fiscalizată, nu ne putem permite o reducere accentuată a nivelului CAS", spune Lazea.
Există suficiente argumente pentru ca reducerea să intre în vigoare din 2013 şi să nu fie mai mare de 4-5 puncte procentuale"Spre comparaţie, Polonia, cu o rată statutară a CAS de 41,2 la sută are o rată efectivă de 30,8 la sută, Lituania, cu o rată statutară de 40,1 la sută are o rata efectivă de colectare de 26,4 la sută, iar Slovenia, cu o rată statutară de 38,2 la sută prezintă o rată efectivă de 28,3 la sută.
Toate cele trei state au rate legale mai mici, dar colectează mai mult decât România, datorită fiscalizării mai complete a forţei de muncă”, mai explica economistul sef al Bancii Nationale.
Din punct de vedere macroeconomic, mai precizeaza el, există suficiente argumente pentru ca respectiva evolutie cote Foto: consiliul fiscal reducere să intre în vigoare începând cu 20