Cescuta de cafea este cea mai buna carte de vizita a gazdei. In cafea, se simte daca stii sa te faci pretuita, sa-ti prezinti rafinamntul sau daca o faci din obligatie, pentru ca asa se cade.
Trebuie talent, ca sa faci o cafeluta buna, dar, daca nu cunosti cateva reguli de baza, totul este degeaba. Cu spiritul lor intrat in proverb, francezii spun ca, atunci cand cafeaua este ispititoare, si gazda devine incantatoare.
Cateva reguli generale
Apa de la robinet strica, din start, cafeluta. Nu poti ascunde senzatia de clor, gustul de metal coclit, si acel iz specific apei statute. Apa fiarta in prealabil nu rezolva decat partial toate acestea. Ideala este apa plata. La apa minerala, nici sa nu te gandesti.
Cafeaua trebuie sa fie in termen de valabilitate si proaspat macinata. Sigilata in vid, este perfecta cand o desigilezi. A doua zi, e buna numai daca a fost tinuta la congelator, in pungi speciale, ermetice. In caz contrar, poti s-o arunci, sau s-o bei in cadru restrans.
Amestecul de cafele te califica pe linie de rafinament, dar trebuie sa te pricepi. Gazdele care se respecta isi incearca totusi propriul amestec, cautandu-si personalizarea in cafea.
Multi prefera cafeaua neindulcita. De aceea, o gazda care isi respecta musafirii le ofera zaharul separat, in pliculete, cubulete sau in zaharnita - cu o lingurita de arigint.
Cafeaua clasica, arhicunoscuta
Fierbi in ibric apa, portionata in prealabil. Cand clocoteste, dai focul foarte mic si rastorni, dintr-o miscare, tot praful de cafea. Daca il introduci "cate putin", ca sa nu dea pe dinafara, obtii mai mult posirca, decat cafea.
Lasi pana e aproape gata sa dea in foc, stingi, aduni cu o lingurita caimacul, pe care il pui in cesti si acoperi ibricul pentru 3-5 minute, dupa care umpli cestile, fara sa amesteci.