Industria protecţiei private înfloreşte în Marea Britanie, însă viaţa de bodyguard nu este întotdeauna ca în filme, scrie BBC.
Deşi la un moment dat erau văzuţi doar în preajma celebrităţilor sau a membrilor familiei regale, acum bodyguarzii primesc tot mai multe cereri de la diverşi clienţi bogaţi.
Este vorba în special de bancheri, care au fost obligaţi de stat să îşi facă publice veniturile şi au atras atenţia răufăcătorilor. Ei se tem pentru siguranţa lor şi a familiei lor. De asemenea, mulţi demnitari care se tem pentru viaţa lor şi-au angajat gărzi de corp. Însă cei mai mulţi recunosc că îşi angajează bodyguarzi de frică, nu fiindcă ar fi fost în trecut ţinta unor atacuri, scrie BBC.
Jamie, un fost ofiţer de marină reprofilat în gardă de corp, spune că mulţi colegi ai săi nu înţeleg ce înseamnă această meserie. "Foarte mulţi cred că vor purta costume negre şi ochelari de soare şi vor goni la bordul unor bolizi. De fapt, această meserie presupune să ai totul sub control, să organizezi cu atenţie ieşirile în public ale şefului tău şi să fii asistentul lui personal", a declarat Jamie.
Cât despre arme, el spune că "bodyguarzii trebuie să acţioneze după legile din Marea Britanie, deci niciunul nu poate avea o armă de foc asupra lui".
Întrebat cât de mult seamănă meseria lui cu a personajului lui Kevin Costner din filmul "Bodyguard", Jamie spune că "imaginile de pe ecran nu sunt realiste". El crede că gărzile de corp nu trebuie să fie neapărat cineva "masiv sau vizibil" şi că, de multe ori, bodyguardul "arată ca restul grupului, se confundă cu el".
Rolul gărzilor de corp este esenţial în această perioadă a tensiunilor politice şi sociale, scrie BBC. Jamie a fost trimis în Egipt, să îl scoată în siguranţă din ţară pe un om de afaceri american aflat acolo.
"Jobul este plin de adrenalină şi foarte bine plătit, dar şi foarte stresa