Nu ştiu cum dorm noaptea Emil Boc, Traian Băsescu şi Elena Udrea, cei trei stâlpi ai puterii actuale, dar ultimul sondaj de opinie adevărat (CURS, la comanda cotidianul.ro) descrie, ştiinţific, o societate lipsită de speranţă, dominată de neîncredere şi aflată într-o buimăceală ideologică de speriat.
Nu e un secret pentru nimeni: situaţia în care se află România, azi, e aproape de dezastru. În afară de faptul că ne lamentăm mereu, noi nici măcar nu mai credem că ne poate fi bine. Cifrele sunt ameţitoare: 88% dintre respondenţi cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită (faţă de 77% câţi răspundeau astfel în luna în februarie, anul trecut).
Rareori un asemenea procent, orice ai întreba! Doar un român din zece mai crede că "direcţia e bună" (ar fi interesant de făcut portretul-robot al acestuia) şi doar 13% (adică acelaşi un român din zece) consideră că actualul guvern e în stare să scoată ţara din criză (faţă de 21% în 2010). Şi abia 3% speră ca România să iasă din criză până la sfârşitul acestui an, în vreme ce 67% dintre compatrioţi văd luminiţa de la capătul tunelului abia prin anul 2014 sau mai târziu.
Această lipsă de speranţă explică tot: de la neîncrederea în reforma sistemului sanitar (81% dintre români se îndoiesc că sistemul coplăţii serviciilor medicale va duce la îmbunătăţirea acestora) la respingerea privatizării unor companii de naţionale (64% sunt împotrivă, posibil fiindcă marile privatizări de până acum au dat impresia că au fost făcute exclusiv prin "şpăguire", în interesul celor mituiţi şi, desigur, al cumpărătorilor; puţini sunt cei care îşi aduc aminte de şi se mândresc cu privatizarea Dacia şi cu succesul european al Loganului, de exemplu).
Buimăceala ideologică de care vorbeam e uşor de explicat în contextul în care încrederea în politicieni şi în instituţiile de bază ale democraţiei (parlament