Profesorul universitar specialist în inginerie electrică intermediază relaţia dintre firme şi viitorii lor angajaţi, ingineri. El a purtat discuţii cu cei de la Nokia, Emerson sau Tenaris.
Vasile Ţopa este în învăţământ de 28 de ani. Profesorul de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) spune că, în acest răstimp, a învăţat cum să-i atragă pe studenţi către acest domeniu. „Cursurile mele folosesc tehnologia nouă de predare, cum ar fi aplicaţiile multimedia, dar folosesc şi creta pe tablă, nu merg la extreme. Metodele noi sunt mai atractive pentru studenţi, dar trebuie obişnuiţi să şi scrie relaţiile matematice, pentru că astfel se fixează mai bine informaţiile“, dezvăluie Vasile Ţopa din secretele sale de dascăl.
Laboratoare de proiectare coordonate
Proiectarea asistată de calculator în ingineria electrică este „prima iubire“ a sa în activitatea de cercetare, domeniu în care profesorul Ţopa este şi coordonatorul unui laborator dotat prin diverse proiecte de cercetare sau educaţionale internaţionale derulate în ultimii ani. În cadrul catedrei de Electrotehnică, al cărui şef de catedră este, se află în pregătire realizarea unui laborator de compatibilitate electromagnetică. „Va fi primul laborator de acest fel din UTCN şi din Ardeal. Este gata aproape 70%. Pe sfârşitul anului estimez că va fi funcţional“, explică profesorul clujean. În acest laborator vor putea fi făcute teste de radiaţii electromagnetice la care vor fi supuse dispozitive electrice şi electromagnetice, în camere complet ecranate. „Fiecare dispozitiv trebuie să se încadreze în normativele europene de radiaţii, specifice domeniului din care provine”, mai explică profesorul Ţopa.
Lecţia germană
În 1991, o bursă i-a dat şansa de a studia în Germania. S-a adaptat repede la condiţiile de lucru de acolo, iar în 1992 a luat decizia de a nu rămâne acolo. „Am avut momente în care