Comisarul francez Michel Barnier stă cu ochii pe bonusurile bancherilor şi reaminteşte ţărilor membre ale Uniunii Europene că pot limita aceste prime. Michel Barnier a vizitat recent România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti referitor la aplicarea normelor pieţei interne.
Comisarul s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, cu membri ai Guvernului, precum şi cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale. Barnier a explicat pentru „Adevărul“ care sunt beneficiile relansării pieţei interne pentru consumatori şi oameni de afaceri, de ce Europa nu trebuie să răsufle uşurată că a scăpat de criza economică şi pentru ce sunt necesare reglementări noi în sectorul financiar.
„Adevărul": Peste câteva zile veţi prezenta iniţiative concrete pentru relansarea pieţei unice. De ce era necesară o astfel de iniţiativă?
Michel Barnier: Europa are nevoie de o economie de piaţă funcţională care să fie sursa unei creşteri durabile. Nu putem susţine performanţă economică fără coeziune socială. Uniunea Europeană trebuie să facă viaţa mai uşoară tuturor: cetăţenilor, consumatorilor, muncitorilor. Dar a devenit evident că s-a instalat o anume oboseală şi că a intervenit o distanţă între cetăţeni şi piaţa unică.
A devenit piaţa unică fragilă, aşa cum susţin unele voci?
Piaţa unică este poate singura mare realizare a UE, cu beneficii importante atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri. Atunci când a venit criza, mulţi şi-au exprimat temerea că piaţa unică este ameninţată şi că măsurile protecţioniste vor creşte. Sunt mândru că acest lucru nu s-a întâmplat. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, întrucât riscurile nu au dispărut. De aceea este importantă relansarea şi consolidarea Pieţei unice, iniţiativă care va duce la crearea de noi locuri de muncă şi la creştere economică.
Politicienii de la Buc