Intotdeauna dilema cumpararii sau a vanzarii de euro a dat batai de cap multora si, mai ales, celor care au de platit o chirie in valuta sau alte servicii de aceasta natura.
Romanii au tendinta de a cauta cea mai buna oferta pentru euro in cursurile de schimb de la banci. Totusi, pe acest segment, cele mai aprige concurente ale institutiilor bancare au fost si sunt, in continuare, casele de schimb valutar.
Desi acestea nu sunt vazute ca fiind destul de sigure pentru a tranzactiona sume mari, de sute sau mii de euro, cei interesati trebuie sa stie ca, in realitate, nu exista niciun risc daca intrebati de la inceput de comisioanele percepute.
Pe de alta parte, singurul avantaj al bancilor in tot acest proces este ca sunt vazute ca fiind mai sigure. Aici nu exista riscul de a te trezi ca nu iti incasezi toti banii pentru ca era un anumit comision de tranzactionare sau, poate chiar mai rau, ca banii cumparati sunt falsi.
Cu cat putem cumpara un euro?
Spre exemplu, cursul BNR de luni a fost de 4,1333 lei pentru un euro, iar la acesta bancile au afisat o rata de schimb, la vanzare, de 4,19 sau 4,20 de lei pentru un euro, cu 7 bani mai mare decat cotatia bancii centrale.
Nu acelasi lucru il putem spune si despre casele de schimb, care au vandut moneda europeana cu cel mult 4,165 lei. Cotatia caselor de schimb este valabila numai pentru Bucuresti, pentru ca, daca am merge in orase din tara, precum Cluj sau Oradea, euro s-a vandut si cu 4,15 lei.
In Cluj Napoca, casa de schimb Dallas Exchange vinde euro cu 4,1650 de lei, in timp ce in Arad firma Luxor schimba cu 4,1550 lei.
Banut cu banut mai faci de un euro
La un simplu calcul am vedea ca diferenta nu este decat de un singur procent, dar acesta conteaza foarte mult atunci cand schimbam sau cumparam o suma de, sa zicem, 1