Legea prevede ca toate primăriile din judeţ să-şi facă public bugetul pe Internet, deşi mai mult de jumătate dintre ele nu au site-uri. Termenul-limită pentru înfiinţarea site-urilor este 8 aprilie, iar primarii care nu respectă această dată riscă amenzi de până la 2.500 de lei.
Doar o treime din localităţile din Teleorman au, în acest moment, site-uri. În condiţiile în care, în mediul rural, internetul este un lucru rar, primăriile de la ţară nu au considerat o prioritate crearea unei pagini de internet. Legea, însă, nu le dă pace. Potrivit unei prevederi legale din ianuarie 2011, înfiinţarea unui site propriu a devenit obligativitate pentru toate primăriile. Termenul-limită până la care administraţiile trebuie să-şi creeze site-uri este 8 aprilie, iar cele care nu vor respecta această dată, riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
Edilii din Teleorman au aflat recent de noua obligaţie şi , pe ultima sută de metri, înainte de expirarea termenului-limită, fac demersuri pentru înfiinţarea site-urilor. „Acum ne ocupăm de crearea site-ului. Aceasta este legislaţia, nu avem ce face, trebuie să o respectăm. Trebui să căutăm pe cineva care să se şi ocupe de administrarea site-ului, poate găsim pe cineva la primărie”, ne-a spus Dumitru Ilina, primarul din Crevenicu. „La noi în comună populaţia e îmbătrânită, majoritatea nu au internet. Au doar cei tineri, care sunt la şcoală. În rest, cei bătrâni nici nu ştiu ce înseamnă internet”, mai spune primarul.
Site pentru 8 internauţi
Din cei aproximativ 1.800 de locuitori ai comunei Ciuperceni, doar 8 au internet şi ar putea consulta on-line bugetul. Pentru ei, primăria se ocupă zilele acestea să îşi facă pagină de internet. „Ne ocupăm de treaba asta. Ne-am interesat să vedem cât costă. Am zis că dacă ne ajunge la câteva zeci de milioane de lei vechi nu facem, pentru că nu ne permitem. L