Joi, 7 aprilie, are loc la Paris o importantă licitaţie de scrisori şi manuscrise literare şi artistice din secolul 20. Pe lista obiectelor scoase la vânzare de casa "Binoche şi Giquello" se află o serie de manuscrise şi documente personale ale filosofului şi scriitorului de origine română Emil Cioran. Într-un interviu pentru RFI expertul Frédéric Castaing spune că "ansamblul acestor manuscrise reprezintă fundamentele operei lui Cioran. Ideal ar fi ca aceste documente să rămână la un loc".
Diplome, cărţi de identitate, carnete universitare, abonamente de tren, scrisori către părinţii săi dar mai ales manuscrise în limba română ale unor opere precum "Lacrimi şi Sfinţi", "Cartea amăgirilor" şi "Îndreptar pătimaş" vor figura pe lista acestui excepţional ansamblu ce aparţinea lui Emil Cioran.
Vasile Damian l-a întrebat pe expertul Frédéric Castaing, cel care a pregătit documentele şi manuscrisele Cioran, de unde provin aceste texte şi despre ce este vorba exact:
F.C.: “O primă precizare, aceste manuscrise nu au nimic de a face cu textele Cioran despre care s-a vorbit în presă în ultima vreme, aluzie la cele 37 de caiete manuscrise atribuite definitiv de justiţie doamnei Simone Baulez. Nu, de această dată e vorba de manuscrise şi documente care provin de la familia unui fost prieten apropiat al lui Cioran. Mare parte a acestor manuscrise, acte şi corespondenţe se referă la perioada din viaţa lui Cioran dinainte să vină definitiv în Franţa în anii 1940. Există chiar propus la vânzare un manuscris din 1928 când Cioran nu avea decât 17 ani.
Ansamblul acestor manuscrise reprezintă aşadar fundamentele operei care va veni mai târziu. E vorba deci de ceva extrem de important şi interesant pentru cercetători. În calitate de expert vă asigur că un astfel de ansamblu este excepţional pentru că rareori avem atâtea texte şi documente laolaltă care ne p