În 2007, Adina Vălean trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Vălean sprijinea proiectul Roşia Montană, a fost ţinut în parteneriat cu Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii procianuri.
Una dintre situaţiile pe care Parlamentul European încearcă acum să le stopeze, ca urmare a cazului Severin, este cea a unui alt parlamentar român, Adina Vălean (43 de ani). Un europarlamentar care şi-a schimbat brusc opinia despre proiectul Roşia Montană.
În 2007 era unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai proiectului, chiar în Parlamentul European. Doi ani mai târziu devenea susţinător activ al aceluiaşi proiect pe care înainte îl considera toxic şi periculos. Atitudinea europarlamentarului este cu atât mai suspectă cu cât ea deţinea în Parlamentul European atribuţii în două domenii-cheie pentru viitorul de la Roşia Montană: era atât membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie, dar şi membru supleant în Comisia pentru mediu.
2007 „Cianurile, cele mai toxice..."
La sfârşitul lunii septembrie 2007, la nouă luni de la intrarea României în Uniunea Europeană, un grup de tineri europarlamentari români făcuse cărare pe la toate forurile europene pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la viitorul mineritului pe bază de cianuri, substanţă pe care o calificau drept „una dintre cele mai toxice, care distruge microorganismele şi trece nemodificată în apele subterane".
Chiar dacă în ţară făceau parte din partide care se răfuiau oriunde se prindeau, PNL şi PSD se aliaseră în Parlamentul European pentru un scop comun: interzicerea exploatării miniere de la Roşia Montană. Daciana Sârbu de la PSD şi Adina Vălean de la PNL semnaseră