Specialiştii spun că indiferent de succesul operaţiilor de reconstrucţie facială, evoluţia psihologică a Cristinei Carp va avea de suferit din cauza traumei suferite.
„Un asemenea accident te marchează pentru toată viaţa. Fiecare dintre noi pune mare preţ pe aspectul fizic, care ne dă încredere şi respect de sine. În momentul în care această imagine este afectată, apare o confuzie firească", a explicat Ion Dafinoiu, preşedintele Colegiului Psihologilor Iaşi.
Unul dintre factorii critici în evoluţia psihologică a Cristinei este reprezentat de masca pe care o poartă în prezent la şcoală.
„Nu este uşor să te uiţi în oglindă şi să nu te mai recunoşti. Există o frică de a da masca jos şi de a vedea ce se ascunde în spatele ei. Indiferent cât de reuşite vor fi intervenţiile chirurgicale de reconstrucţie, acest eveniment va avea efecte pe termen lung în evoluţia psihologică a fetiţei", a precizat Dafinoiu.
Povestea tragediei
În urmă cu un an, viaţa micuţei Cristina Carp, pe atunci elevă în clasa a III-a, a luat o turnură nefericită. Fetiţa din localitatea Rădeşti din Galaţi a suferit un accident teribil când soba pe care vroia s-o aprindă i-a explodat în faţă. Copilul a avut zile, dar a suferit arsuri grave pe 70% din suprafaţa corpului.
Transportată în Capitala Moldovei, Cristina a rămas netratată de medicii ieşeni, care au permis astfel rănilor să se infecteze. În cele din urmă, fetiţa a fost supusă intervenţiilor chirurgicale la Bucureşti.
Cel mai afectat de explozie a rămas chipul fetiţei, motiv pentru care Cristina poartă o mască pe faţă. Consecinţele imediate ale teribilului accident se văd şi la şcoală.
„Din păcate, accidentul i-a provocat mai multe defecte de vorbire. În plus, parcă în ultimul timp văd că nu mai are impulsul acela de a fi mereu în vârf, şi cred că este de înţeles", a spus Cătălin Porumb, învăţătorul Cr