Dunarea ascunde sub apele sale o insula care odinioara era considerata o perla a Europei. O enclava turceasca intr-o mare de latinitate, un punct turistic unic prin specificul sau, Ada Kaleh a picat victima pretentiilor de progres ale comunistilor, fiind acoperita de ape in 1970, dupa constructia Portilor de Fier.
Ada Kaleh s-a aflat in mijlocul Dunarii, la 4 kilometri de Orsova si 18 kilometri de Drobeta Turnu-Severin. Avea o lungime de 1,7 kilometri si o latime de doar 500 de metri.
Insula are o istorie indelungata. Prima referire o face Herodot, care ofera si o scurta descriere a acesteia, iar apoi este mentionata intr-un document al Cavalerilor Teutoni, in 1430.
La inceputul secolului al XV-lea, incepe sa fie locuita de turci si devine un port important pe Dunare. Odata cu expansiunea Imperiului Habsburgic, rolul sau comercial este substituit celui de aparare.
Insula fortareata
Prin tratatul de la Passarowitz, din 1718, Oltenia si Banatul revin Imperiului Habsburgic. Pe insula incepe sa se cladeasca o fortareata Vauban, rar intalnita in aceasta parte de continent, fiind caracteristica mai ales Europei Occidentale.
Era usor de recunoscut dupa forma sa de diamant, ce oferea aparatorilor bune pozitii de tragere si impiedica aparitia punctelor moarte. Fortareata ocupa intreaga parte vestica a insulei, fiind formata din 2 centuri defensive, ce inconjurau corpul central.
Intreaga constructie a durat 10 ani, folosindu-se munca a 4.000 de oameni si se spune ca dinspre fort fusesera construite tuneluri, care mergeau pe sub Dunare, legand cele doua maluri ale fluviului. La finalizare avea 6 porti centrale si 20 de corpuri de straja, transformand insula intr-o reduta formidabila. De altfel, a facut fata la doua asedii turcesti indelungate.
Insa, in urma tratatului de l