Oameni de afaceri din Grecia şi Bulgaria cumpără miei vii de la noi din ţară, cu 12 lei kilogramul, îi sacrifică şi îi revând în România cu preţ dublu. Medicii veterinari gălăţeni au mâinile legate, atribuţiile acestora limitându-se la verificarea actelor de provenienţă a mieilor şi a condiţiilor de transport a cărnii.
Botoşani: Arabii poftesc la mioriţele noastre: Vezi ce şanse ai să pui pe masă de Paşti un miel românesc!
În fiecare an, asistăm la o adevărată bătaie de joc pe socoteala consumatorului român care îşi doreşte o ciosvârtă de miel pe masa de Paşte.
Producătorii de ovine din Galaţi exportă mii de miei la preţuri de 12 lei kilogramul în ţări din spaţiul UE.
Peste câteva zile carnea aceloraşi miei apare în galantarele supermarketurilor din România, inclusiv cele gălăţene, la preţuri cuprinse între 23 şi 24 de lei.
Profit doar pentru străini
România are o tradiţie de peste 40 de ani în exportul de miei atât în ţări din Europa, cât şi din statele arabe. În ultimii ani, comercianţi de ocazie din aceste ţări au pus la punct o afacere care le aduce profit fără niciun efort. Importă mii de miei din România la preţuri modice, îi sacrifică şi într-un interval de doar câteva zile îi vând supermarketurilor din România la preţuri aproape duble.
„Mieii româneşti sunt cumpăraţi de greci şi bulgari, dar se întorc în supermarketuri la preţuri mult mai mari", ne-a declarat dr. Nicolae Tureac, şeful Serviciului Inspecţii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi (DSVSA) Galaţi.
Pentru producătorii de ovine gălăţeni vânzarea mieilor nu este atât de profitabilă pe cât s-ar crede.
"Vindem mielul în viu cu 12 lei kilogramul, iar cel tăiat cu 15 lei kilogramul. Dăm la export oricât se cere, dar nu e cine ştie ce. Te chinui să îl aduci la o anumită greutate şi apoi vezi că ce ai dat pe mere,