Creşterea preţurilor la materialele de construcţii de bază nu poate fi susţinută de piaţă în acest moment, iar pe termen mediu, producătorii care apelează la această metodă pentru a-şi contrabalansa vânzările slabe nu vor avea decât de pierdut, potrivit reprezentanţilor Patronatului Sociatăţilor din Construcţii (PSC).
De la începutul acestui an, producători din industria cimentului, zidăriei şi vopselelor au anunţat că se aşteaptă la creşteri de preţ la materia primă, în principal pe fondul scumpirii carburanţilor, ceea ce va conduce inevitabil la modificări de preţuri şi în cazul produselor finale.
„Nu se pot susţine creşteri de preţ. Marii producători, care se confruntă cu scăderi ale volumelor de vânzări, încearcă să compenseze prin creşteri de preţ, însă pe termen mediu astfel de decizii nu pot fi susţinute de piaţă. Aceştia ar trebui să fie conştienţi că trebuie să vândă la volum, cu preţuri scăzute“, a declarat pentru Capital Răzvan Niculescu-Aron, prim-vicepreşedinte al PSC.
Investiţii private puţine
Reprezentantul patronatului a mai menţionat că interesul investitorilor străini pentru piaţa construcţiilor din România este în continuare ridicat, însă aceştia trebuie întâmpinaţi cu o atitudine diferită de către instituţiile publice, care ar trebui să îşi susţină măcar sumele modice de cofinanţare.
„Investiţiile private sunt de 3-4 ori mai mici decât cele de la buget, însă se ştie că proiectele susţinute cu bani de la stat nu sunt finanţate corespunzător, iar datoriile către constructori se adună. Ne aşteptăm ca volumul investiţiilor private să crească, dar în strânsă legătură cu evoluţia proiectelor susţinute din fonduri structurale“, susţine Cristian Erbaşu, preşedintele PSC.
Potrivit acestuia, efectul proiectelor demarate în acest an nu se va simţi decât în 2012, deoarece acum de abia se încep licitaţiile şi planificăril