România va avea doar 7 spitale de categoria I, cu nivel de competenţă foarte înalt: respectiv în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Craiova şi Constanţa
Spitalul Clinic Judeţean Braşov este inclus în categoria a II-a a spitalelor în funcţie de competenţă. Aşa arată Hotărârea de Guvern nr. 303, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lui martie. Conform acestei hotărâri, România va avea doar 7 spitale de categoria I, cu nivel de competenţă foarte înalt: respectiv în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Craiova şi Constanţa. De categoria a II-a, la care intră şi Judeţeanul din Braşov, mai sunt incluse spitalele din Oradea, Arad, Sibiu şi Galaţi. În restul ţării vor exista doar spitale de categoriile III, IV şi V.
Criterii de clasificare
Ministerul Sănătăţii a prezentat tot în HG 303/2010 şi criteriile care stau la baza clasificării spitalelor. Aceste sunt următoarele:
n SPITAL CATEGORIA A V-A: nivel de competenţă limitat - spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.
n SPITAL CATEGORIA A IV-A: nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.
n SPITALE CATEGORIA A III-A: nivel de competenţă mediu - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.
n SPITALE CATEGORIA A II-A: nivel de competenţă înalt - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţe limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor m