După acţiunile din Libia, Parisul se află iarăşi în centrul unei intervenţii militare într-o altă ţară. Elicoptere ale ONU şi ale armatei franceze aflate în Coasta de Fildeş au atacat ieri ţinte militare aparţinând fostului şef de stat Laurent Gbagbo, într-un moment în care trupele fidele preşedintelui ales şi recunoscut de comunitatea internaţională, Alassane Ouattara, se pregăteau să preia controlul asupra principalului oraş al ţării, Abidjan. ONU a anunțat, după mai multe ore de la debutul asaltului, că trei generali fideli lui Gbagbo negociază predarea acestuia în schimbul unor garanții de securitate pentru acesta și acoliții săi. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Oficialii francezi au confirmat, de asemenea, că negocierile sunt pe punctul de a se finaliza cu acceptul lui Laurent Gbagbo de a părăsi puterea, potrivit BBC. „Suntem pe punctul de a-l convinge să se retragă de la putere”, a declarat șeful diplomației franceze, Alain Juppe.
Criza din Coasta de Fildeş a început după ce Alassane Ouattara a fost declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale din 28 noiembrie 2010. Laurent Gbagbo a contestat victoria rivalului şi a refuzat să cedeze puterea în ciuda eforturilor diplomatice, precum şi a sancţiunilor economice şi financiare.
Intervenţia ONU şi a Franţei în conflictul civil din Coasta de Fildeş a fost explicată de secretarul general al organizaţiei, Ban Ki-moon. Acesta a spus că atacurile nu reprezintă o declaraţie de război la adresa lui Gbagbo, ci au rolul de a-i proteja pe civilii din Coasta de Fildeş, fiind autorizate de rezoluţia ONU 1975 din 30 martie.
"Aceasta este o consecinţă directă a refuzului lui Gbagbo de a ceda puterea şi de a permite o tranziţie paşnică", a spus Ban Ki-moon. Forţele de pace ale ONU din Coasta de Fildeş, în număr de 9.000, au fost zilele trecute ţinta unor atacuri.
Parisul