O strategie pan-europeană pentru includerea socială a rromilor este prezentată marţi, 5 aprilie, la Strasbourg, de către Comisia Europeană, cu participarea statelor membre ale UE. România subliniază că aceasta nu este o problemă strict naţională.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Ideea Comisiei Europene este de a urmări mai eficient implementarea diferitelor strategii naţionale de includere socială a rromilor şi de a ajuta statele membre să folosească mai corect banii.
Diferite programme sociale finanţate de UE există, dar ele nu sunt destinate doar rromilor, ceea ce face ca uneori fondurile europene să nu fie folosite în mod eficient.
Contribuţia trimisă de partea română se referă la patru domenii de acţiune şi anume educaţia, locuinţele, sănătatea şi ocuparea forţei de muncă. România mai spune că va aplica total legea UE în materie de anti-discriminare.
Bucureştiul nu vrea ca problema să fie percepută ca una strict naţională, de aceea subliniază că va aplica şi "angajamentele statelor membre privind incluziunea socială a etniei rrome".
Comisia Europeană a decis să publice acest ghid al practicilor UE privind rromii, în urma expulzării şi plecării condiţionate din Franţa anul trecut a rromilor provenind din Bulgaria şi România.
Între timp, Franţa a fost nevoită să modifice legislaţia privind libera circulaţie a cetăţenilor, pe care Bruxelles-ul a găsit-o ca nefiind complet conformă cu legea europeană.
Un nou text de lege a fost supus în iarnă Parlamentului Francez, dar el va fi adoptat de-abia peste câteva luni.
Între timp, Parisul şi Bruxelles-ul sunt mai departe angajate în a demonstra că nici unul dintre cazurile de expulzare a rromilor sau de plecare condiţionată nu a încălcat drepturile omului.
Comisia Europeană studiază deci cele câteva sute de dosare trimise de autorităţile fr