Consiliul Concurenţei (CC) a finalizat un raport despre piaţa de medicamente în care analizează principalii jucători, atât din producţie, import, cât şi în distribuţie, dar şi concurenţa în această industrie.
De asemenea, raportul cuprinde analize comparative ale preţurilor medicamentelor din România şi mai multe state europene, precum şi recomandări în ceea ce priveşte promovarea în domeniul farmaceutic.
20 de companii au 78% din piaţă
"Deşi pe piaţa românească activează un număr important de actori, tendinţa acestei pieţe în ultimii ani a fost una de concentrare, primele 20 de companii controlând aproximativ 78% din piaţă. Această concentrare s-a datorat în principal operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii realizate la nivel internaţional de companiile care activează pe piaţa farmaceutică, dintre care cele mai importante au fost achiziţia Zentiva de către Sanofi- Aventis, achiziţia Wyeth de către Pfizer şi achiziţia Solvay de către grupul Abbott", se arată în raportul publicat pe site-ul CC.
Analiza, care are în total 228 de pagini, ia în calcul şi cele mai vândute 50 de medicamente din România. Pentru segmentul de piaţă pe care fiecare produs activează, sunt făcute alte analize legate în principal de cota de piaţă şi numărul produselor, numărul de producători, valoarea pieţei, însă nu toate aceste date sunt făcute publice, pentru majoritatea fiind lăsat loc liber acolo unde ar fi trebuit să fie cifrele.
CC compară şi preţul medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripţie din România cu cele din Austria, Cehia şi Ungaria. Pe piaţa locală, preţul medicamentelor se calculează de către Ministerul Sănătăţii prin raportarea la preţurile din alte state, iar apoi se fixează un nivel sub cel minim.
"Preţurile cu amănuntul practicate în Austria, în cazul celor 28 produse pentru care au existat date, sunt superioare preţur