GE Energy a început fabricarea unor turnuri pentru turbine eoliene cu o înălţime de peste 130 de metri, pe care vrea să le livreze inclusiv pe piaţa din România. Noile turbine pot fi amplasate chiar şi în zone împădurite.
GE Energy este furnizorul celor 240 de turbine pe care CEZ le instalează la Fântânele şi Cogealac, în judeţul Constanţa, cea mai mare fermă eoliană terestră din Europa. Turbinele au o capacitate de 2,5 MW şi sunt înalte de 100 de metri.
„Noile turnuri vor permite creşterea producţiei anuale de energie şi mărirea numărului de potenţiale amplasamente pentru proiecte eoliene. Iniţial, noile turnuri vor fi oferite pentru seria de 2,5 MW de la GE, inclusiv noua turbină eoliană 2,75-103", se arată într-un comunicat al companiei.
Iniţial, pieţele-cheie pentru noile turbine eoliene cu turnuri mai înalte produse de GE vor fi România, Germania, Scandinavia, Polonia şi Canada.
„Datorită înălţimii turnurilor, tot mai multe amplasamente vor deveni atractive pentru instalarea parcurilor eoliene. Aceste noi turnuri oferă mai multă valoare clienţilor prin captarea vântului la înălţimi mai mari şi prin reducerea impactului turbulenţelor, determinând astfel creşterea producţiei energetice anuale", a declarat Stephan Ritter, director general al GE Renewable Energy Europe.
Noul model de turn va avea o structură hibridă robustă, din beton prefabricat şi oţel tubular. Noul turn este potrivit în special pentru zonele acoperite de păduri şi zonele deluroase predispuse la turbulenţe de mare intensitate.
Principalii competitori ai GE pe piaţa echipamentelor eoliene sunt danezii de la Vestas, spaniolii de la Gamesa şi nemţii de la Siemens.