Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul salariilor profesorilor va fi respectată şi că actul normativ pe care Executivul îl pregăteşte în acest sens nu vizează plafonarea şi nici îngheţarea salariilor, ci o reglementare unitară a practicilor de încadrare, informează Agerpres.
Premierul a menţionat, la finalul întrevederii cu parlamentarii UDMR, că o majorare de 50% ar pune în pericol recuperarea în integralitate pentru toţi bugetarii a drepturilor salariale pierdute în 2010.
El a precizat că discuţia cu "partenerii" de la UDMR s-a axat pe două probleme: prima legată de problema salarizării în învăţământ, cea de-a doua a dialogului social, dar au fost avute în vedere şi "alte aspecte colaterale ce ţin de relansarea economică".
Şeful Executivului a subliniat faptul că decizia ÎCCJ privind salariile profesorilor trebuie respectată. "Această decizie acoperă perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009. Este vorba despre drepturi salariale care vor fi recuperate de către profesori pentru acel interval de timp. Potrivit legii, vor fi plătite în momentul în care resursele economice ale ţării permit, pe baza reeşalonării. Problema care a apărut acum în România legat de problema salarizării este practica reîncadrărilor lună de lună a salariilor majorate cu 50%. Cazurile de la Suceava şi de la Botoşani, unde profesorii de acolo au reîncadrarea făcută cu 50% majorare, la care se adaugă 15% majorare de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, în timp ce restul profesorilor din România nu au această majorare salarială de 50 plus 15. Pentru aceeaşi muncă în România sunt profesori plătiţi diferit", a explicat Boc.
La discuţiile de la Palatul Parlamentului dintre şeful Executivului şi parlamentarii UDMR au luat parte şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, dar şi cel al Educaţiei, Daniel Funeriu. Premierul Emil