Veniturile bugetare cresc față de anul trecut, datorită TVA, însă scăderea prea înceată a cheltuielilor arată că nu am depășit pericolul ca economia să nu iasă din criză atât de repede pe cât speră Guvernul.
Dacă premierul Emil Boc are dreptate, economia a ieșit deja din recesiune. Primul trimestru s-a încheiat, urmează să primim și datele de la INS, date care ar trebui să confirme creșterea PIB și, implicit, ieșirea din recesiune. Din păcate, execuția bugetară de pe primele două luni nu pare să confirme optimismul Guvernului. Chiar dacă veniturile bugetare au crescut, sursele de apreciere nu sunt de natură să justifice ieșirea din criză. Iar pericolele care amenință revenirea nu au dispărut.
Bugetul consolidat al statului a înregistrat în ianuarie un excedent de 819 milioane lei, adică 0,15% din PIB. Suficient pentru ca optimismul Guvernului să ia avânt. În februarie, echilibrul bugetului a dispărut, drept pentru care banii în plus din ianuarie au dispărut la execuția aferentă primelor două luni, iar bugetul a trecut pe deficit. Dezechilibru în valoare de 2,34 miliarde lei (adică 0,43% din PIB), ceea ce înseamnă că în februarie deficitul a fost de aproape 3,2 miliarde lei.
Impactul majorării TVA este semnificativ
Cifra este prea mare pentru o singură lună. Calculat ca total pentru ambele luni, deficitul se înscrie la limită în deficitul stabilit pentru acest an, de 24 miliarde lei sau 4,4% din PIB, dar dacă va continua să înregistreze trei miliarde lunar, vom sări mult este țintă.
Principala sursă bugetară este Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA). Adică banii cu care statul taxează consumatorul final pentru orice achiziție. Încasările din TVA au însumat 7,21 miliarde lei, reprezentând 26,3% din totalul primelor două luni. La care se adaugă veniturile din accize, de 2,5 miliarde lei, adică 9,1% din total.
Veniturile din TVA sunt cu