UPDATE. 18.07. Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că decizia ICCJ privind creşterile salariale în educaţie va fi respectată, precizând că aceasta se referă la drepturile salariale pentru perioada 1 octombrie 2008 – 31 decembrie 2009, care vor fi plătite când resursele economice ale ţării vor permite.
——————–
UPDATE. 17.33. Toţi profesorii care cer în instanţă majorarea salariilor cu o treime, potrivit legii din 2008, trebuie să obţină câştig de cauză.
Aşa a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al României şi de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi. Instanţele sunt obligate astfel să dea soluţii favorabile dascălilor. Sindicatele cer acum ca toţi profesorii să fie reîncadraţi cu lefurile majorate.
—————————
Proiectul de lege privind salarizarea profesorilor pentru care Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea este în mare parte gata, a anunţat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
El a mai spus că nu a fost stabilit un calendar al asumării, dar că proiectul va ajunge în curând în Parlament. Guvernul vrea ca toţi profesorii să câştige la fel, indiferent dacă au primit salariile fără majorări sau dacă au câştigat în instanţă mărirea salarială votată de Parlament în 2008 şi blocată ulterior de Executiv, informează TVR 1.
Salariile cadrelor didactice se vor calcula după următoarea formulă:
Salariul de bază din 2008 + 17% majorare din 2008 -25% reducere din iulie 2010 + 15% creştere primită în ianuarie 2011 de toţi angajaţii din sectorul public
Peste 10 mii de profesori, majoritatea din judeţele Suceava şi Botosani, primesc salarii cu 33% mai mari decât alţi colegi după ce au contestat în instanţă ordonanţa ce bloca majorarea. Plata se va face în aceleaşi condiţii până când va intra în vigoare noua lege.
Despre salariil