Odată considerată aprobată legea, remuneraţia cadrelor didactice rămâne practic la nivelul lunii ianuarie, chiar dacă au câştigat în instanţă aplicarea unei majorări de 50%.
Noua angajare a răspunderii în Parlament vine în contextul în care Guvernul spune că nu-şi poate permite să aplice majorarea de 50% acordată profesorilor, într-un elan electoral, înaintea alegerilor parlamentare din 2008. În plus, între timp s-au produs mai multe modificări - reduceri, creşteri, decizii de neconstituţionalitate - care au făcut ca unele cadre didactice să primească mai mulţi bani decât altele. Pentru a rezolva toate aceste probleme, Executivul va forţa adoptarea unei legi prin care salariile profesorilor vor fi îngheţate până la sfârşitul acestui an, drepturile câştigate în instanţă urmând să fie plătite ulterior. Ca reper în procesul îngheţării salariilor va fi luată luna ianuarie 2011 (adică remuneraţiile majorate cu 15%, după reducerea cu 25% de anul trecut). Totodată, personalul didactic şi didactic auxiliar nu va beneficia de premiul anual pentru anul 2010, de prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, iar orele suplimentare vor fi compensate numai cu timp liber.
Epopeea majorării salariilor în învăţământ
Povestea a început în octombrie 2008, când senatorii şi deputaţii au modificat o ordonanţă a Guvernului Tăriceanu (nr. 15/2008), care stabilea ca personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat să beneficieze, în perioada octombrie-decembrie 2008, de o creştere salarială de 9%. Sub presiunea alegerilor parlamentare care urmau, aleşii au modificat, aproape la unison, OG 15/2008 astfel încât profesorii universitari să primească o mărire de 55%, iar celelalte cadre didactice, de 37%. Când cifrele au arătat că o astfel de măsură nu se susţine financiar, Guvernul Tăriceanu a emis OUG 136 pe 28 oc