Orăşenii câştigă cu 30% mai mult decât cei din mediul rural. Dacă în urban veniturile provin îndeosebi din salarii, în mediul rural veniturile provin din producţia agricolă.
Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost, în perioada octombrie-decembrie 2010, cu 30,3% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural.
Dacă în mediul urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 61,7% din salarii, de 23,9% din prestaţii sociale, iar veniturile în natură au reprezentat 8,4% din total, în mediul rural, veniturile gospodăriilor au provenit în cea mai mare parte din producţia agricolă.
Astfel, la sat, producţia agricolă a asigurat 38,1% din totalul veniturilor, cea mai mare parte a acestora (31,9% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 6,2% din veniturile gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor din prestaţii sociale (27,6%) şi celor salariale (25,7%).