Un tânăr de 30 de ani va primi rinichii unei fetiţe în vârstă de opt ani, care a murit într-un accident. Transplantul dublu este necesar din cauza diferenţei de masă dintre cele două persoane, la care se adaugă faptul că rinichii copilului nu au ajuns la maturitate.
"Este vorba de un pacient cu insuficienţă renală cronică decompensată care este în hemodializă de doi ani. Ceea ce este particular şi într-un fel spectaculos este că amândoi rinichii merg la un singur primitor, deoarece donatorul, respectiv fetiţa care a decedat, are o masă corporală mică, iar rinichii sunt de dimensiuni mici şi dacă i-am fi transplantat separat nu am fi reuşit să ducem la bun sfârşit intenţia de a vindeca pacientul", a explicat şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan. Acesta a mai spus că asemenea transplanturi duale nu sunt uşor de realizat, dar că echipa sa are experienţa altor intervenţii chirurgicale asemănătoare, pe care le-a realizat în ultimii ani.
Medicul a explicat că ambele organe vor fi plasate în fosa iliacă dreaptă şi vor suplini, astfel, funcţiile unui singur rinichi.
Tânărul de 30 de ani a fost ales pentru acest transplant din raţiuni imunologice, el având aceeaşi grupă de sânge cu a fetiţei, care avea AB IV. Bărbatul va trăi, probabil toată viaţa, cu patru rinichi.
Tânărul pacient, Stelian Stoica, este din Piteşti şi a spus că el crede că s-a îmbolnăvit pe şantier, deoarece lucrează în construcţii. El a mai povestit că nu se aştepta să fie operat atât de repede, deoarece se află pe lista de aşteptare de o singură lună, dar a spus că este fericit că are această incredibilă şansă de a se face bine. Un tânăr de 30 de ani va primi rinichii unei fetiţe în vârstă de opt ani, care a murit într-un accident. Transplantul dublu este necesar din cauza diferenţei de masă dintre cele două persoane, la care se adaug