Cum diferă noul cod al muncii față de cele din UE, care sunt nelamuririle in ceea ce priveste perioada de preaviz, cea de proba sau orele suplimentare? Avocata Ana Maria Hriţuc a răspuns la întrebările cititorilor în legătură cu noul cod al muncii.
Câteva din întrebările și răspunsurile pe această temă:
Cum diferă noul cod al muncii față de cele din UE.
In acest moment exista mai multe norme aplicabile in domeniul muncii si securitatii sociale la nivelul UE.
În acest scop se adoptă legislaţia care defineşte cerinţele minime la nivelul UE în domeniul condiţiilor de muncă şi ocuparea forţei de muncă, precum şi informarea şi consultarea lucrătorilor. Statele membr e sunt obligate transpună legislaţia uniunii europene în legislaţia lor naţională şi aplicarea acesteia, garantând un nivel similar de protecţie a drepturilor şi obligaţiilor pe întreg teritoriul UE.
Autorităţile naţionale, inclusiv instanţele, sunt responsabile pentru punerea în aplicare a măsurilor naţionale de transpunere.
Orele suplimentare
Munca suplimentara ar trebui sa se presteze numai de comun acord intre angajat si angajator si ar trebui platita TOATA. In acest domeniu “angajatorii” zburda in Romania, nerecunoscand orele suplimentare prestate de angajati.
Apoi, treaba cu criteriile de performanta este subiectiva. Orice angajator iti poate lista 3 foi de criterii de performanta pe care nu le vei putea indeplini in intregime niciodata. Ce sa-i faci? Sa-l refuzi? Mai asteapta 1000 de potentiali sclavi la poarta. Peste 85% dub candidati isi asum o fisa a postului supraincarcata pe care stiu ca nu o pot realiza niciodata, de teama ca mor de foame daca raman pe dinafara.
Munca e o activitate specifica omului prin care acesta isi procura mijloace de trai nu un privilegiu cum forteaza unii nota.
Sindicatele
potrivit noilor reglementari ale Codului M