Euro, care în urmă cu zece luni era văzut drept un eşec şi căruia unii analişti îi vedeau sfârşitul ca urmare a crizei datoriilor suverane, a avut un început de an în forţă datorită creşterii economice susţinute din Germania şi posibilităţii majorării dobânzii de către BCE, scrie Bloomberg.
Euro s-a apreciat cu 3,5% în primul trimestru, cea mai mare creştere trimestrială de după perioada octombrie-decembrie 2008 şi cel mai bun prim trimestru de la introducerea monedei în 1999. Moneda se tranzacţiona ieri la o valoare de 1,4221 dolari.
Optimism pe pieţe
Chiar dacă acum Portugalia riscă să intre în incapacitate de plată, iar patru bănci irlandeze au nevoie de o injecţie de capital în valoare de 24 de miliarde de euro, îngrijorările faţă de destrămarea uniunii monetare nu mai sunt la fel de puternice ca anul trecut, când Paul Volcker, fostul director al băncii centrale americane (Fed) şi miliardarul George Soros îi speriau pe investitori susţinând că euro va dispărea.
"Moneda euro este extraordinar de puternică, date fiind circumstanţele", este de părere Alan Ruskin, director al departamentului de strategie privind schimbul valutar din cadrul Deutsche Bank. Circumstanţele la care se referă Ruskin constau în faptul că nicio ţară nu şi-a restructurat datoriile, iar creşterea economică înregistrată de Germania anul trecut a determinat Banca Centrală Europeană să anunţe majorarea dobânzii de la minimul istoric de 1%.
"Pare mai capabilă (moneda euro - n.red.) să depăşească obstacolele faţă de anul trecut? Da, în măsura în care ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui angajament legat de finanţarea bailout-urilor", mai spune el.
Se va deprecia până la finalul anului
Potrivit estimărilor analiştilor de la Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, eur