O primă evaluare a trimestrului I din punct de vedere economic arată că incertitudinea persistă şi consumul populaţiei întârzie să-şi reia creşterea, dar investitorii imobiliari au început să prindă curaj, semn că au acces la finanţări şi pariază pe o revenire în a doua parte a anului.
În plus, producţia industrială îşi continuă creşterea determinată de cererea externă. Exporturile au crescut peste aşteptări, astfel că în ianuarie au ajuns să depăşească importurile, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în ultimii 20 de ani. Creşterea exporturilor a fost de 47,8% faţă de aceeaşi lună din 2010.
Deşi au apărut uşoare semne pozitive în construcţii, semnalele nu sunt încă încurajatoare, iar problema principală rămâne consumul.
În ceea ce priveşte retailul, estimările jucătorilor sunt că va ieşi din recesiune în trimestrul trei. "Trimestrul unu a fost un trimestru de recesiune în comerţ. La fel va fi şi trimestrul al doilea. Abia apoi vom vedea o stabilizare a situaţiei. Pot spune însă că dacă facem comparaţie între primele trei luni ale acestui an şi perioada similară a anului trecut, se observă totuşi o stabilizare a situaţiei", explică Alexandrul Vlad, directorul general al Selgros Cash&Carry România.
Pentru piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti, primul trimestru din 2011 a fost cel mai bun din ultimii trei ani, în condiţiile în care companiile au semnat contracte noi pentru spaţii cu o suprafaţă de circa 20.000 de metri pătraţi, respectiv 1% din stocul existent în oraş.
Piaţa auto a înregistrat o creştere de aproape 8% în primele două luni ale acestui an, la peste 8.600 de autoturisme potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Pe de altă parte, volumele de benzină şi motorină comercializate în primele două luni ale anului au fost cu până la 5% mai mici comparativ cu vânzările din aceeaşi perioadă