Japonia a cerut Rusiei să îi vină în ajutor şi să trimită o platformă plutitoare care ajută la decontaminare. Instalaţia, denumită „Landîş", poate să trateze lichidul radioactiv cu substanţe chimice şi să îl depoziteze în structuri de ciment.
Aceasta este folosită în mod obişnuit la dezactivarea submarinelor nucleare. În 1993, Japonia a finanţat construirea acestui complex plutitor destinat dezafectării submarinelor nucleare vechi. De atunci, „Landîş" a funcţionat la uzina „Zvezda" din regiunea Primorie (Extremul Orient rus). Rezervoarele centralei nucleare japoneze sunt umplute cu mii de tone de apă radioactivă, care nu poate fi deversată nicăieri. De asemenea, apa trebuie să fie pompată din secţiile defectate ale centralei.
În această situaţie, compania TEPCO a luat o hotărâre destul de complicată: să deverseze 11,5 mii de tone de apă radioactivă din rezervoarele 5 şi 6 în ocean. Nivelul conţinutului de substanţe toxice, în principal iod, depăşeşte nivelul permis de 100 de ori. Însă guvernul Japoniei a dat asigurări că această măsură nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. Nikolai Kuharkin, specialist în cadrul Centrului „Kurceatovski institut", a declarat pentru Vocea Rusiei că „iodul nu este periculos decât în primele momente, după explozie, când se degajă o cantitate mare de iod, apoi acesta se dezintegrează în câteva ore. Lucrurile stau mai rău cu cesiul şi cu plutoniul, însă, în prezent, cantitatea lor este mai mică".
În prezent, specialiştii de la Fukushima-1 caută locul pe unde se scurge apa radioactivă din reactoarele 1 şi 2 şi au împrăştiat o soluţie colorată special, care ar trebui să indice unde se află spărtura. În zilele următoare va începe instalarea unor barje speciale plutitoare în golful de lângă centrală. Aceste capcane submarine trebuie să preîntâmpine pătrunderea particulelor radioactive în ocean. Operatorul centra