Delegaţii din România şi SUA participă miercuri, la Bucureşti, la cea de-a şasea rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl dezvolte în Europa, a anunţat MAE.
Negocierile vor fi conduse de secretarul de stat în MAE român, Bogdan Aurescu, respectiv Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor.
Delegaţiile, având o componenţă interinstituţională, vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă.
Programul prevede şi consultări ale şefilor de delegaţii, anterior lucrărilor din plen.
România şi SUA au făcut progrese importante către finalizarea textului acordului pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa, după cea de-a cincea rundă de negociere între delegaţiile română şi americană, ce a avut loc la 8 martie la Bucureşti, a anunţat MAE.
Potrivit MAE, continuând pe linia rezultatelor bune înregistrate la rundele de negociere anterioare, cele două delegaţii au făcut progrese importante către finalizarea textului acordului. De asemenea, au fost evaluate progresele înregistrate în activitatea grupului tehnic mixt, aflat sub autoritatea celor doi şefi de delegaţii, însărcinat cu identificarea locaţiei în care va fi instalat sistemul antirachetă.
Ministrul Teodor Baconschi a declarat, luna trecută, în conferinţa de presă susţinută la un an de la preluarea mandatului, că negocierile dintre SUA şi România privind scutul antirachetă se vor apropia anul acesta spre toamnă de o formulă mai mult sau mai puţin finală. “Negocierile abil dirijate de domnul secretar de stat Aurescu se vor apropia anul acesta spre toamnă de o formulă mai mult sau mai puţin finală“, a declarat ministrul Baconschi. Răspunzând unei în