Media salariilor din domeniul privat a depăşit-o pe cea de la stat.
Salariile din administraţie şi sănătate au fost cu 15% mai mici în februarie 2011 faţă de februarie 2010, iar cele din educaţie au fost cu 21% mai reduse, arată datele Insti-tutului Naţional de Statistică. Februarie este prima lună în care bugetarii au primit înapoi o parte din tăierile salariilor cu 25% operate în iulie anul trecut. Salariul mediu net în administraţie a fost de 1.800 de lei, în educaţie - 1.300 de lei iar în sănătate - mai puţin de 1.200 de lei.
La nivelul întregii economii, salariile au stagnat, scăderile de la bugetari fiind compensate de creşteri raportate în majoritatea domeniilor din zona privată. Câştigul salarial mediu brut a fost în februarie de 1.944 de lei, iar cel net - de 1.414 lei.
Cele mai mari salarii nete le au în continuare salariaţii din zona serviciilor financiare: ele au crescut cu 7%, până la aproape 3.300 de lei. Însă cele mai mari creşteri anuale în februarie s-au consemnat în media, IT şi co-municaţii, unde salariul a crescut cu 12%, până la 2.914 lei. Potrivit unor calcule ale Guvernului, în cei doi ani de criză salariul mediu de la stat a scăzut până sub nivelul celui din sectorul privat, care şi-a menţinut un uşor ritm.
Potrivit premierului Emil Boc, românii ar putea simţi o creş-tere a nivelului de trai din partea a doua a acestui an, la sfârşitul anului sau începutul anului viitor, dacă va exista creşterea economică, intenţia Guvernului fiind ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată integral în 2012.
„Vreau să o spunem iarăşi direct şi verde în faţă: va mai trece un interval de timp de la ieşirea din recesiune până când românii vor resimţi cu adevărat şi în buzunare lucrurile pozitive din economie. Dacă scenariile pe care FMI şi CE le au împreună cu specialiştii noştri, şi anume că România va avea o cr