Calitatea şi preţul laptelui vândut la poarta fermei depind de tehnologia folosită. Fermierii care cresc vaci după ultimele tehnologii îşi permit să vândă laptele la un preţ mai mare. Agricultorii care se chinuie cu metodele tradiţionale abia supravieţuiesc pentru că nu reuşesc că scoată un preţ mai mare de un leu pe litru.
Petru Ianc este un mic fermier din localitatea timişeană Voiteg. În prezent cultivă 60 de hectare de pământ şi creşte 27 de vaci, dintre care 18 cu lapte. Pe lângă microfermă Ianc are doi angajaţi care mulg manual vacile şi se ocupă de tot ce înseamnă îngrijirea animalelor, el având în grijă asigurarea furajelor. Petru Ianc vinde o parte din lapte localnicilor, cu doi lei litrul, dar cele mai mari cantităţi le livrează unui procesator, care oferă 95 de bani pe litru. „Vara trecută l-am dat cu 76 de bani, chiar şi cu 70”, a spus agricultorul. Acesta susţine că dacă ar avea un preţ corect plătit pentru un litru de lapte nici nu i-ar mai trebui subvenţie de la stat. „Ca să te dezvolţi şi să reuşeşti să faci ceva ar trebui 2,5 lei pe litru”, susţine fermierul. VEZI AICI GALERIE FOTO dintr-o fermă tradiţională
Vaci programate pe calculator
La capătul celălalt al judeţului funcţionează ferma de vaci Sinagro Sânnicolau Mare. Acolo lucrează în total opt oameni, care cresc 600 de vaci, dintre care 300 dau lapte. Zilnic, prin aparatele de muls electronice, sunt adunate patru tone de lapte. Procesatorul ia laptele direct din tancul de răcire care are o capacitate de 6.000 de litri, astfel încât laptele nici nu apucă să intre în contact cu aerul. Preţul unui litru este vândut de la poarta fermei cu 1,2 lei. „Ar fi rentabil dacă am fi sprijiniţi mai mult de Guvern. Preţul corect al fi undeva la doi lei”, a spus şeful fermei din Sânnicolau Mare, Dorel Crişan. VEZI AICI GALERIE FOTO dintr-o fermă modernă
Pe raftul magazinelor,